Overgewicht en zwaarlijvigheid nemen alarmerend toe in België

Overgewicht is in de westerse wereld één van de meest voorkomende aandoeningen en België is daar geen uitzondering op. De toenemend sedentaire levensstijl, minder fysieke arbeid en lichaamsbeweging, samen met een dieet dat te rijk is aan vetten en koolhydraten maakt dat nu ongeveer vier op de tien Belgen te dik zijn.

Belgen te zwaar

Dat zijn de nieuwste cijfers die Statistics Belgium heeft vrijgegeven voor het jaar 2014. In 2012 was het nog ‘slechts’ 30% van de bevolking die een gewichtsprobleem had. Op dat moment had 10% van de bevolking ‘ernstig overgewicht’. Dat geldt overigens niet enkel voor volwassenen, in de cijfers zijn kinderen vanaf 4 jaar oud meegeteld.

De cijfers zijn dus snel aan het stijgen en dat doen ze volgens het onderzoeksbureau al tientallen jaren. Mensen met overgewicht lopen meer risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, een hoge bloeddruk, gewrichtsziektes en hart- en vaatziektes. Ook angststoornissen, depressies en een slechte mentale gezondheid komen meer voor onder de groep met overgewicht.

Diabetes en overgewicht

Meer dan 13% van de bevolking met overgewicht van 12 jaar of ouder lijdt aan diabetes type 2. Dat is negen keer meer dan bij mensen die geen overgewicht hebben. Hoge bloeddruk komt dan weer gemiddeld vier keer vaker voor bij mensen met overgewicht dan bij mensen met een normaal gewicht. En gewrichtsziektes of aandoeningen aan het hart of de bloedvaten komen tot drie keer vaker voor bij mensen met obesitas. Zelfs bij mensen die slechts een licht overgewicht hebben komen al deze ziektes vaker voor, al is het risico voor hen niet zoveel groter.

Leeftijd speelt een rol

Het geslacht en de leeftijd blijken belangrijke factoren te zijn. Zo zullen oudere mensen sneller aan overgewicht lijden en ook vaker andere aandoeningen hebben. Als we de leeftijd mee in rekening brengen dan komt diabetes van het tweede type nog altijd vijf keer vaker voor bij mensen met overgewicht dan bij mensen die een gezond gewicht hebben. Hoge bloeddruk komt na deze correctie op leeftijd nog altijd drie keer vaker voor bij mensen met obesitas en hart- en vaatziekten of gewrichtsproblemen (artrose bvb.) twee keer zo vaak.

Depressies en angststoornissen

Hoewel het bij mensen met een licht overgewicht niet zo duidelijk is blijken mensen met ernstig overgewicht wel heel vaak ook te lijden onder depressies en angstgevoelens. Ook andere mentale gezondheidsproblemen blijken bij deze groep meer voor te komen.

 

Speak Your Mind

*